Duurzaamheid….


Tegenwoordig is een hot item “Duurzaamheid”. Je hoort het elke dag wel een keer voorbij komen. Of het nu gaat om het werk, het milieu, wonen, het bereiden van voedsel of wat dan ook, het woord duurzaamheid is een vast onderdeel. Maar waar ik dan wel het woord duurzaamheid en de uitvoering ervan vaak mis, is in combinatie met relaties.

Tegenwoordig is het hebben van een lange relatie bijna een uitzondering geworden. Ik heb zelf met Gosse een relatie van 33 jaar. En dat is zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn geweest. Dat is elke dag er weer energie in steken, eraan werken en dat is ook normaal. Alles heeft z’n aandacht, tijd en energie nodig. Dus ook een relatie. Je hebt tijden dat je het gevoel hebt dat je op de toppen van je geluk zit, maar er zijn ook tijden dat het voortkabbelt of zelfs dat je het gevoel hebt dat je in de diepste afgrond zit. En wat doe je dan. Geef je meteen op, laat je het zienderogen gebeuren of ga je ermee aan de slag. Dat is natuurlijk elke keer weer de vraag. Maar persoonlijk ben ik niet iemand van het opgeven en ook niet van het maar laten gebeuren, dus is het op regelmatige basis (en voor mij persoonlijk is dat dus elke dag!) werken aan je relatie. Kijken en voelen wat er goed gaat, maar ook kijken en voelen wat er fout gaat. En dan niet alleen maar kritiek leveren en zeggen, dat en dat is er verkeerd, maar ook bij jezelf nagaan wat je graag anders zou willen zien en hoe je dat kan bereiken. Het is een kwestie van eerst duidelijkheid en antwoorden zoeken bij jezelf en dan communiceren naar de ander toe. Om dan samen tot een plan van aanpak te komen. En dan is het van belang om hier samen aan te werken, maar misschien is het nog wel zo belangrijk om te kijken wat je er zelf aan kunt doen. Dus niet wachten tot de ander in actie komt, maar jezelf in beweging zetten. Het is tenslotte zo dat je niemand anders kunt veranderen, je kunt alleen jezelf veranderen en daardoor de reactie van de wereld op jou!!!

En betekent het dan dat je eindeloos door moet gaan?? Nee! JIJ bent degene die bepaalt wat goed voor jou is. Ik zie de dingen die je tegen komt in je relatie/leven als factoren die jou steeds weer een stapje verder brengen in je leven om je persoonlijk te ontwikkelen. En bij sommige onderdelen ben je misschien heel snel en heb je het zo in de gaten hoe het werkt, en bij andere onderdelen heb je heel veel en heel lang oefening nodig om dat stukje te leren. Dus zit je nog maar kort in een relatie en voelt het niet goed, maak je er meteen een einde aan, dan kan het zijn dat je op dat punt een snelle leerling bent. En je zult dan daarna deze problemen niet meer tegenkomen. Je hebt je les erin geleerd. Maar ga je van de ene naar de andere relatie, dan geef je jezelf eigenlijk meteen op, zonder daar ook maar enige energie in te steken. Je gunt jezelf niet de ruimte om te leren, om te groeien. Je loopt niet voor de ander weg, maar voor jezelf!

Blijkt na steeds maar weer oefenen dat je je les niet kunt leren in deze relatie, dan is er misschien een andere les die je daardoor te leren hebt en is het tijd voor verandering. Want ook dan leer je weer bij. En misschien is het dan nodig om die relatie te beëindigen om te ontdekken wat je les was in deze relatie.

En dan kom ik bij het volgende stukje. Duurzaamheid in relatie met jezelf. In mijn omgeving en in mijn werk zie ik het vaak gebeuren dat mensen totaal geen energie, tijd, geld of inspanning leveren om de relatie met zichzelf duurzaam te laten verlopen. Alles is belangrijk in de wereld, maar zodra het op jezelf aankomt, dan moet het in 1 dag klaar zijn en anders zijn we alweer “verveeld” en heeft het voor vele mensen geen nut meer om daar nog energie in te steken. Want “het is zo’n gedoe en het levert toch niets op” of “ik heb er geen tijd voor” of “ik heb er geen geld voor” of…of….of…. allemaal smoezen om er onderuit te komen. Maar het ergste is dat je niet een ander in de steek laat, maar jezelf!!! En dan vraag ik me toch elke keer weer af (en dat vraag ik ook steevast aan mijn klanten) “ben jij dan zo waardeloos??” En dan reageren ze eerst vaak gechoqueerd en volledig ontkennend. Als je dit met anderen zou delen, als je zou zeggen, die of die heeft gezegd dat ik waardeloos ben, nou dan zijn de reacties niet van de lucht. Dan is het belachelijk, onbeschoft en niet te begrijpen. Maar dat is wel wat je op deze manier elke dag aan jezelf laat voelen!!!

Dus vraag je vanaf nu eens elke dag af: “hoe ga ik met mezelf om en wat ben ik waard??? Hoe duurzaam is de relatie die ik met mezelf ben aangegaan???

En dat het hard werken is, veel energie kost, veel tijd kost (zeker in het begin) en soms héél moeilijk is, dat is een ding wat zeker is. Maar het is het zooooo ontzettend waard. Geloof me maar, er is niemand op de wereld die leuker, liever, gezelliger en een betere vriend voor jou kan zijn dan jij zelf!! En dat verdient alle aandacht, elke dag weer!!

Mijn wens/advies voor iedereen is:

Ga voor een duurzame relatie met jezelf!

Liefs, Karin Walda
24-10-2014

 

Wil je reageren op deze blog?? Klik dan hier

00000592