KarinWalda.nl  

Welkom op de website van KarinWalda.nlStop met diëten, start met leven….

Je zult je misschien afvragen waarom ik dit zeg en waarom ik hier over schrijf, terwijl mijn blogs altijd over emoties gaan en een positief leven. Dit is een perfect onderwerp om over te schrijven, maar niet zoals vele mensen zullen denken. Het gaat niet over het diëten op zich, maar over de emoties die hieraan verbonden zijn.

Diëten gaat niet alleen maar over het minder eten, het niet mogen snoepen enz. Ik wil je graag eens meenemen zodat je misschien een andere manier van kijken naar diëten krijgt, waarmee je voor jezelf (als je tenminste iemand bent die aan diëten doet) een manier ziet om hier anders mee om te gaan.

Laat ik eens starten met mijn eigen voedingspatroon. Ik ben zelf redelijk bewust bezig met voeding. Ik drink veel water, hou ontzettend van fruit en rauwkost en ben geen echte snoeper. Dat ben Ik niet!! En daar zit het sleutelwoord. Ik….want van nature ben ik ook absoluut géén snoeper. Ik geniet van de heerlijke, verse smaken die de natuur ons te bieden heeft en hou helemaal niet van kunstmatige smaakjes of kleurtjes. Ik ben meer een liefhebster van het pure. En dit zegt iets over mij, over mijn innerlijke.

En hoe kan het dan dat ik, net als zoveel mensen die ik ken, toch ook last heb van vreetbuien?? Dat heeft puur en alleen maar te maken met emoties!!!
Ik doe het terwijl ik héél goed weet dat ik meteen last krijg van de afvalstoffen. Mijn lichaam reageert daar altijd héél sterk op. Gevolg….pijnlijke gewrichten en stijfheid in mijn lijf. En toch…toch doe ik het in vlagen. En dan weet ik voor mezelf altijd een goede reden te vinden, waarom ik het wel verdien…..tja, verdien???

De vraag die ik mezelf dan mag stellen is:
“verdien ik het om mezelf zo te pijnigen????” Want ik weet dat ik er daarna last van krijg en toch hou ik mezelf op zo’n moment voor dat ik het verdien om even VERWEND te worden…..tsja…wat een verwennerij….5 minuten (vreet)genot om daarna een paar dagen pijn te lijden.
En natuurlijk krijgt niet iedereen meteen pijn, maar je belast je lichaam allemaal…in welke vorm dan ook….dik worden, stijfheid, hoger cholesterol, kortademigheid, hoofdpijn enz enz….kies voor jezelf maar uit welke voor jou (op de lange duur) van toepassing is.

Maar goed..om terug te komen op die emoties. Ik zal er een voorbeeld van geven hoe die doorwerken.

Ik ben sexueel misbruikt, ik ben gekleineerd, ik ben ontkend en zo heb ik nog verschillende dingen meegemaakt in mijn leven. Deze dingen hebben me een bepaald beeld van mezelf. Klopt dat beeld, nee!! Maar voor mij was het wel altijd datgene wat ik kende en daardoor werd het voor mij ook waarheid. En daardoor was er dus een basisemotie geplant in mij….. “Ik verdien het om gestraft te worden…om pijn te lijdden”. En dat is dus ook wat er dan elke keer gebeurt als ik aan het vreten sla.
Dan zijn er bepaalde spanningen/emoties en heb ik het gevoel dat ik wel “iets goeds verdien” en dan ga ik snoepen. Maar…… de basisemotie (de fundering van mijn bestaan) die in mij zit is: “ik verdien het om gestraft te worden….om pijn te lijden” en daarom is de neiging tot afstraffing is sterker dan mijn gezonde verstand en/of mijn huidige gevoel" 
Gevolg…..ik ga vreten, om mezelf te straffen, om mezelf te pijnigen. .

En dan baal ik daarna van mezelf en beloof mezelf heilig dat ik het nooit meer doe en weer gezond bezig ga, maar de emoties/spanningen zijn dan nog niet opgelost en de volgende dag krijg ik weer een vreetbui en dat geeft een bevestiging aan mijn basisemotie…..ik verdien het om gestraft te worden...om pijn te lijden. Je ziet toch dat ik niets waard ben……

Gelukkig ben ik zelf héél veel bezig met het opruimen van emoties en het herstellen van mijn lichaam/celinformatie en daardoor is de basisemotie bij mij al behoorlijk omgedraaid naar de positieve tegenhanger “Ik verdien het om gewaardeerd te worden...om moeiteloos te leven en hiervan te genieten", maar soms….soms steekt die basisemotie nog eens de kop op en is ze sterker dan ik. Maar ik weet nu wel één ding zeker: Ik geef mezelf niet meer op, ik ga voor het houden van mezelf...en soms struikel ik nog en dat mag, want ik ben lerende!!!

En om dan terug te komen op het diëten…..diëten is jezelf beperken, want je mag dit niet, je mag dat niet enz. En het wordt een ware strijd voor en tegen jezelf. 

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf te geven wat je nodig hebt. Waarom? Omdat je dat verdient!!

Dus ipv het niet mogen snoepen en beperkingen opleggen door allerlei dieetvoorschriften, kun je je ook afvragen…”wat heb ik (en mijn lijf) nodig om me lekker te voelen, om gezond en soepel door het leven te gaan, om meer energie te hebben enz. enz. En als je dat voor ogen houdt, zul je steeds meer naar de goede voeding grijpen en ga je het zien als een beloning ipv een afstraffing. 

Natuurlijk is het van belang om je emoties dan ook aandacht te geven en die om te draaien, maar als jij voor beloning kiest ipv afstraffing, kies je ook voor een leven zonder al die belastende emoties...en je gaat dan vanzelf hiermee aan de slag. En is het moeilijk of eng? Ja, maar niets is zo moeilijk of eng als het feit dat je jezelf elke dag afstraft en pijnigt!!

Dus kies jij voor overleven of leven???

Als je voor het laatste kiest….stop dan met diëten en ga leven!!

Karin Walda
23-4-2015

 

Wil je reageren op deze blog, klik dan hier

00000832